micsta.blogg.se

Svenska blogg. NTI- gymnasium EE1B

Debatt Artikel

Publicerad 2013-03-18 15:13:59 i Allmänt

 

Man ska legalisera fri nedladdning

 

                                                                                                        

Nu under detta år politiker pratar mycket om nedladdning att den blev större och större och att de kommer förbjuda det på så sätt att de letar efter de personer som har servrar inte dem som laddar ner. Nylingen släpptes filmen om rättegången mot The Pirate Bay, som visar hur det gick till att de blev stämda på 46miljoner kronor för att ha underlättat fildelning (Svenska Dagbladet 2013-03-18). Blev rätt person stoppad? Har man nu stoppat nedladdning?    

 

 Artister och skivbolag var rädda när radio kom ut för att de trodde att mäniskor skulle lyssna mer på radio än köpa grammofonskivor och gå på konserter, men det blev inte så. Folk köpte fortfarande skivor och gick på spelningar. Tvärt om fick man höra mycket ny musik som annars skulle man inte lyssna på och ville man köpa mer skivor av olika artister.

 Det är samma sak med nedladdning, skivbolag, filmbolag, producenter och artister är rädda för att de inte kommer tjäna pengar på fri nedladdning. Om man legaliserar det då kan man istället tjäna mer på merförsäljning t.ex. när du laddar när en film och om du betalar typ 10kr då får du t.ex. en extra låt. Att stoppa nedladdning det är nästan som att fånga en våg på havet.

 Nedladdning kommer inte sluta, man ska göra så att man legaliserar det och hitta ett annat sätt att tjäna pengar helst med hjälp av nedladdningen.  Kan man inte stoppa någonting borde man istället arbeta med det och lära sig att använda det. Marknaden förändras det vill säga nästan alla laddar ner, färre och färre köper skivor och filmer.  Det är lättare att ladda ner än att gå och hyra eller köpa. Kan man erbjuda en produkt tidigt med bra kvalitet kan man konkurrera med gratismarknaden.  Människor är bekväma idag och väljer gärna det enklaste alternativet. Om det finns två sätt och göra någonting på då det är självklart att människor kommer att välja det enklaste och biligaste sättet även om man borde välja det andra sättet.  

 

Någon kan säga att artister och upphovsmän inte tjänar pengar på det de skapar, men de kan göra så till exempel om du vill betala så du kan göra det eller om du betalar du för någonting på köpet.  Istället för att få 150kr för en CD-skiva kan man få 1kr per styck för 150 MP3-filer.

 På så sätt får du lika mycket sålt, men du kommer få mer olika människor som köper det. Man kan tjäna pengar genom att erbjuda extra tjänster och annan merförsäljning.  

 

 

 

 

 Källor:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sankt-straff-for-pirate-bay-atalade_5741249.svd

 

Michal Stachowiak EE1B

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela